Hundar leker med hundar
Många "problemhundar" får sällan träffa eller leka med andra hundar och tappar då sitt språk. Hundarna får svårt att förstå och läsa varandra vilket leder till att rädsla och osäkerhet skapas. Hundmöten blir ofta problematiska när hunden inte får öva sig på sitt språk.
Hundar behöver leka med andra hundar för att utveckla sitt hundspråk. Det allra bästa är om hunden får möjlighet att leka med olika hundar av olika raser eftersom de leker på olika sätt. Försök att hitta lekkompisar till hunden!
Vissa hundar är väldigt fysiska och tycker om att brottas, tacklas och bitas. Andra hundar föredrar jaktlekar som innebär att få springa efter en leksak eller en annan hund. Ibland vill hunden själv bli jagad. I leken lär sig hundarna att kommunicera vad som är okej eller inte.
Lek själv med hunden
Relationen mellan hund och ägare utvecklas också av lek. Det vanligaste är att man leker mycket med valpen, men hundar i alla åldrar mår bra av att leka. Det behövs ofta bara korta stunder av lek för att kommunikationen och samspelet ska utvecklas. Ge dig och din hund tid för lek varje dag! Börja med minst en kvart om dagen. Sen kommer ni båda komma på hur roligt det är och vilja leka mer!
Genom att titta på hur din hund leker med andra hundar kan du få idéer om vad din hund tycker är roligt. Sen kan du testa dig fram så att ni hittar lekar där ni båda är trygga och avslappnade och har roligt. Om din hund uppskattar leken kommer den att delta aktivt med ett mjukt och glatt kroppsspråk. Om hunden verkar vilja dra sig undan eller inte visar positiv energi så är det dags att testa en annan lek. Det viktigaste är att både hund och förare tycker att det är roligt och att det finns ömsesidig respekt i leken. Leken ska vara något kravlöst och kul!
Sätt gränser i leken
Man kan behöva lära hunden att leka på en nivå som inte är för intensiv. Har man till exempel en hund som tycker om att bitas är det viktigt att lära hunden vart gränsen går. Redan när hunden är valp får man vara tydlig med att biter den för hårt så blir det ingen lek. Man avbryter leken och väntar tills hunden lugnat ner sig och börjar sedan leka igen. Avbryt leken när det blir för hårt eller för intensivt. Det är dock viktigt att fortsätta leka. Hitta andra sätt att leka och fortsätta påminna hunden om vilken nivå som är okej.
Så kan du leka med hunden:
Kamplek
Ta en mjuk leksak eller en trasa som är hållbar. Dra trasan längs marken framför hunden för att få hunden att jaga och ta den. När hunden biter tag i trasan börjar er dragkamp. Dra lite lagom i trasan, släpp sen trasan så hunden får vinna den. Många hundar älskar kampleken och kommer att be dig att ta tag i trasan gång på gång.
Jaktlek
Om hunden tycker om jaktlekar kan du testa att bli jagad genom att bjuda in hunden till lek och springa ifrån den. Jagar den ikapp dig och verkar motiverad så har ni en utmärkt lek. Att man själv jagar hunden är inte lika lämpligt. Om hunden vänjer sig vid leken att du jagar den kan det uppstå problem vid inkallningssituationer.
Kasta leksaker
Många hundar älskar att få springa och hämta leksaker. Du kan utveckla leken genom att kasta iväg leksaken där den blir lite svår att hitta, så måste hunden aktivera sitt luktsinne för att hitta leksaken.
Kurragömma
Kasta iväg en leksak. När hunden letar efter leksaken passar du på att gömma dig. Hunden letar efter dig och kommer bli så glad när den hittar dig. Om hunden tycker om leken kommer den ge dig leksaken för att visa att ni ska göra det igen.
Läs mer om hur du kan bli hundens bästa leksak.
Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.
Granskad av
Lill Svensson Hundbeteendevetare