Flytväst till hunden
Svenska Livräddningssällskapets undersökning visar att det faktiskt är vanligare att hundar har flytväst på sig än att män har det. Vi sätter flytväst på 97% av våra barn, 55% av kvinnorna och 45% av männen använder flytvästen vid färd. 47,5% av hundarna har flytväst på ombord!
Hunden ska absolut ha flytväst på båten! De flesta hundar kan simma, men när den väl hamnar i vattnet så är det svårt att få upp hunden om du inte har ett handtag att lyfta den i. Är olyckan framme gör sig hunden illa eller påverkas på sådant sätt att den inte alls kan försöka ta sig upp på egen hand. Hundflytvästar finns i olika utföranden och storlekar. Det finns ingen gemensam säkerhetscertifiering som det finns för flytväst till människor, men man kan kontrollera med olika fabrikat om de utför egna tester.
Tänk på att välja en väst med rejäla och säkra remmar och spännen som sitter ordentligt. De handtag som finns ska vara förstärkta så att de håller för belastning. En fördel är att västen är vadderad runt bröstkorgen. Välj helst en väst med två starka handtag till en tyngre hund. Vi samarbetar med pongo.se där du kan hitta olika modeller av flytvästar. Som kund hos oss får du rabatt på hundtillbehör.
Öva själv på att lyfta upp hunden i båten. Det är bra att kunna inför ett skarpt läge med kanske betydligt svårare förhållanden. Tänk på att en stor långhårig hund väger mer när den blir blöt, så räkna med ett par extra kilo.
Varning! Bind inte fast hunden i båten! Om hunden skulle försöka hoppa så kan den bli hängande i kopplet eller i värsta fall hamna i båtens propeller.
Blir hundar sjösjuka?
Precis som i bilen kan en hund bli påverkad av åksjuka. Om du märker att den sätter i gång med att drägla, kräkas, kissa eller bajsa på sig eller är allmänt oroligt så får du vidta åtgärder.
Börja med att träna hunden att vara ombord flera gånger utan att köra från bryggan. Belöna med godis och lek med hunden i båten. Då får hunden en positiv bild av det som händer i båten. Prova sedan med att köra sakta i lugnt väder när du är helt avslappad och inte är stressad. Belöna med godis och lek under färden så att hunden får annat och tänka på. Det är viktigt att hunden ser ut och kan orientera sig var den är.
Ge mat ett par timmar före resan så att hunden varken är hungrig eller proppmätt. Med mycket mat i magen kan hunden lättare bli illamående och kräkas.
Om hunden blir väldigt åksjuk finns det lugnande preparat som kan hjälpa. Rådgör med veterinär om det kan vara ett alternativ. Man vill helst undvika att ha en drogad hund på en hel båtsemester, men det kan vara ett alternativ med lugnande medel för en eller ett fåtal båtresor.
Vad mer behöver jag tänka på?
Ska hunden följa med på båten är det givetvis bra att det finns lite utrymme för hunden. Den ska åtminstone kunna både stå och ligga och allra helst kunna röra sig utan att bara vara i vägen. Om ni planerar att ge er iväg på en rejäl båtsemester ska livet ombord göras hundvänligt. Ge hunden en mysig sovplats och skapa rutiner precis som hemma. Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten samt skugga och svalka eller skydd mot regn och rusk.
Hundens behov och välmående måste tas med i planeringen innan ni ger er iväg. Se till att hunden får en rejäl promenad innan dagens båttur börjar. Gör gärna något mentalt stimulerande så att hunden är lite trött. Planera sedan dagsetapperna utifrån hundens behov av rastning. Fyra-fem timmar på havet kan vara ganska långt för en hund, även om den trivs ombord.
Släpp inte hunden när ni kommer i land! Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad eller vara under sådan kontroll att den inte är längre än någon meter från föraren. Det är heller inte alla platser för övernattning som passar för hunden. Säkerställ att ni är välkomna med hund till den platsen där ni planerar att övernatta. Det är lämpligt att välja en plats där det finns utrymme för en ordentlig promenad.
Hunden i skärgården
Hunden kan råka få ett bett av en av de talrika huggormarna som finns i vår skärgård. Att snabbt ta sig till veterinär kan vara svårt om man är långt ut. Vid huggormsbett krävs undersökning och behandling av veterinär. Håll hunden i stillhet vid transporten till veterinären. Detta för att undvika att ormgiftet sprider sig i kroppen.
Fästingarna är talrika på öarna. Behandla hunden med fästingmedel. Det finns så kallade spot on-preparat, halsband och nu senast receptbelagda tabletter. Hunden kan drabbas av svåra sjukdomar som Borrelia och Anaplasma av fästingarna. De kan ge årslång konvalescens. Läs mer om fästingar.
Ett sjukvårdsset anpassat till ditt djur är minst lika viktigt att ha i båten som i bilen. Komplettera gärna med en sidavbitare så du kan klippa av hullingen på en krok som hamnat på hunden i stället för i fisken. Det är som sagt långt till veterinären. Nu finns det möjlighet att nå veterinär online, så om du har uppkoppling kan du registrera dig hos FirstVet och få hjälp genom dem innan du tar dig till en klinik.