1. Hem
  2. Blogg
  3. Träna hund
  4. Lydnad träna och tävla

Så går det till att tävla i lydnad

Lydnadstävling går ut på att hunden ska utföra några olika moment på kommando. Momenten är bestämda i förväg och varierar utifrån vilken klass man tävlar i. Det är färre och enklare moment i startklass. Alla moment ska utföras med exakthet och mellan momenten får man inte ge hunden belöning som till exempel godis eller lek.  

Innan man går ut på tävlingsbanan får man gå banan tillsammans med tävlingsledaren så att man har koll på var de olika momenten ska utföras. Tävlingsledaren talar om när man kan börja och ger också kommandon till föraren i de olika momenten.

Vilka hundar kan tävla i lydnad?

Svenska brukshundsklubben arrangerar många tävlingar i lydnad. Tävlingarna är öppna för alla hundar under förutsättning att de är registrerade i en kennelklubb och har tävlingslicens. Alla hundraser kan vara med men det krävs att hunden är minst 10 månader gammal för startklass eller 12 månader gammal för övriga klasser. Den förare som vill tävla med hund i lydnad måste vara medlem i en klubb inom SKK eller erkänd utländsk kennelklubb.

Det går att tävla i fyra olika klasser startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. När man har fått tillräckligt höga poäng i en klass kan man flytta upp till nästa.

hund greyhound tränar lydnad med sin matte

Olika moment som ingår i lydnad på tävling

Om man vill testa lydnad som tävlingsgren kan man träna in de moment som ingår. Lydnadstävlingar finns på flera olika nivåer där den lägsta nivån är startklass. Där ingår 7 olika moment:

Följsamhet – som går ut på att hunden ska följa föraren på vänster sida. Hunden ska hålla sig nära och följa föraren med glädje och precision. Man går både rakt, i svängar och i högre tempo. Det är en tävlingsledare som säger till vad man ska göra.

Inkallning – Föraren ber hunden sitta och går sedan iväg ca 15 meter från hunden. När tävlingsledaren säger till kallar man till sig hunden som ska komma direkt.

Sitt under marsch – det här går ut på att man går från en angiven punkt till en annan med hunden vid sin sida (fotposition). På signal från tävlingsledaren ska man be hunden att sitta, gå ett varv runt hunden när man kommer upp vid hundens sida igen ska man säga fot och så ska båda fortsätta framåt igen.

Apportering – Det här momentet är i grunden som inkallning. Skillnaden är att på mitten av sträckan som hunden springer mot föraren ska den ta upp en apport och lämna till föraren.

Fjärrdirigering – Precis som namnet avslöjar handlar det här momentet om att kunna dirigera hunden på avstånd. Föraren lämnar hunden sittande och går ifrån hunden, ställer sig ca 5 meter fram och står mittemot hunden. På kommando ska hunden lägga sig, ”ligg” och när tävlingsledaren säger till går man tillbaka till hunden och säger ”sitt”.

Hopp över hinder – I det här momentet sitter hunden vänd mot föraren på andra sidan ett hinder. På kommando hoppar hunden över hindret.

Helhetsintryck – Slutligen bedöms helhetsintrycket av hund och förare tillsammans. Det är framför allt samarbetet mellan förare och hund som bedöms, även arbetsglädje och arbetsvilja.

 

Så här tränar du tävlingslydnad

Det vanligaste är att man anmäler sig till en kurs i lydnad hos en brukshundsklubb. Då får man lära sig de olika momenten som ingår och vilka regler som gäller. På en kurs får man också möjlighet att träna tillsammans med andra. Man fortsätter sedan träningen hemma och även i andra miljöer.

Man börjar träningen med enkla delar som man sedan sätter ihop till ett helt moment. Det är bra att ta ett moment i taget och inte ha för bråttom. Efterhand lär man hunden flera moment. När hunden kan alla moment i en klass och kan utföra dem i olika miljöer så kan det vara dags för att tävla. Det är också en fördel att ha tränat momenten med olika störningsmoment. På tävlingsdagen vill man att hunden ska ha fullt fokus på uppgiften som ska utföras trots att det är andra hundar runtomkring och mycket liv och rörelse.

 

Brukslydnad

Lydnad ingår också i bruksprov. Vilka moment som ingår i brukslydnad skiljer sig lite från lydnad. Det finns också små skillnader i hur momenten påbörjas och avslutas. I ett bruksprov ingår utöver lydnad även ett fältprov som kan vara sök, spår, rapport, patrull eller skydd. Lägsta nivån i brukslydnad är appellklass och den högsta är elitklass.

Linnéa Kjellén