Varför blir tiken skendräktig?

En naturlig del av tikens löpcykel är att olika hormoner påverkar tikens kropp så att hon under höglöpet har möjlighet att bli befruktad och att hon därefter förbereder sig för att ta hand om valparna genom att till exempel börja producera mjölk i sina juver. Man uppskattar att det är ca 40% av alla oparade tikar som blir skendräktiga, det vill säga visar tecken på dräktighet även om hon inte blivit parad. Skendräktighet förekommer inom alla hundraser och man vet inte varför vissa tikar påverkas mer än andra.

Att hundar blir skendräktiga är ett arv från vargen och deras vilda liv i flock. I vargflocken har skendräktigheten en viktig funktion. Det är endast alfatikar som parar sig och får valpar. Om det skulle hända alfatiken något är det någon av de skendräktiga vargtikarna som ska kunna ta hand om valparna och ge dem mjölk. Det är viktigt för flocken att alfatikens valpar överlever och att hennes anlag kan föras vidare till nästa generation.

 

Symptom på skendräktighet

Det finns flera tecken på att tiken är skendräktig, dels synliga tecken, dels förändringar i beteende och humör. Några av de vanligaste tecknen är:

  • Juvren svullnar upp och tiken har förstorade mjölkkörtlar. Det kan bildas mjölk eller ett tunt sekret i juvren. Vissa tikar slickar sig själva på juvret och stimulerar mjölkbildning.

  • Aptiten påverkas antingen så att tiken får ökad aptit och går upp i vikt eller så får hon minskad aptit och en del tikar vill inte äta alls.

  • Tiken kan gå upp i vikt och bli svullen runt buken.

  • Tiken bäddar och ordnar som ett bo för de valpar hon tror ska komma. En del tikar kan behandla mjukisdjur eller leksaker som valpar och lägger dem i sin bädd och vaktar dem.

  • Tiken kan bli allmänt rastlös, orolig, gnällig, nervös eller även visa ökad aggressivitet.

Skendräktigheten varar oftast i ca två månader, det vill säga så länge en normal dräktighet pågår. Den återkommer vanligtvis igen efter nästa löp om inte tiken paras.

ledsen hund ligger och kramar ett gossedjur

Kan man hjälpa tiken vid skendräktighet?

Om tiken blir kraftigt påverkad kan det bli en jobbig period både för hund och ägare under skendräktighet. Om hunden är orolig, nedstämd och kanske helt tappar aptiten bör man kontakta veterinär för rådgivning.

Som hundägare kan man lindra symptomen. Här är några tips:

  • Om tiken får ökad aptit är det viktigt att undvika att hon går upp i vikt. Kanske byt till ett kalorisnålt foder och var noga med portionerna.

  • Om tiken tappar aptiten får man göra vad man kan för att stimulera tiken att äta och se till att tiken får i sig vatten!

  • Motion är bra för de flesta tikar så se till att motionera tiken även om hon är ovillig. Lite längre promenader än normalt gör gott.

  • Aktivera tiken så att hon får annat att tänka på än att bädda eller vakta sina låtsasvalpar. Sysselsätt henne med olika aktiviteter och fortsätt träna även om hon är ofokuserad. Man kan sänka kraven på prestation men se till att stimulera tiken.

  • Om tiken slickar väldigt mycket på sina juver kan man behöva sätta på en tratt.

 

Vad kan veterinären göra?

Om tiken är kraftigt påverkad av sin skendräktighet kan veterinären ibland skriva ut en medicin som hämmar mjölkproduktion och skendräktighet. Tiken måste alltid undersökas innan eventuell medicinering. Man vill utesluta dräktighet eller livmoderinflammation som orsak till symptomen.

Den medicin som finns har biverkningar som slöhet, minskad aptit och ibland kräkningar så man får rådgöra med veterinären och väga fördelar mot nackdelar. Om man inte planerar att ta valpar på tiken så kan det vara bra att kastrera henne för att slippa problemen vid löp och skendräktighet. Läs mer om kastrering.

Ersätter hundförsäkringen behandling av skendräktighet?

Veterinärvårdsförsäkringen ersätter inte kostnader för undersökning, vård eller behandling av skendräktighet eftersom detta inte är en sjukdom utan ett naturligt tillstånd för tiken.

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om veterinärvårdsförsäkring till hund och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén