Ta tempen på tiken
Tikens temperatur säger mycket om hur tiken mår. Under de första dygnen efter valpning kan temperaturen vara något högre än normalt, men om temperaturen inte går ner efter 2-3 dagar så bör man kontakta veterinär. Feber kan tyda på problem i livmoder eller juver.
Tiken kan vara lite trött efter en valpning, men hon ska ganska snart återhämta sig och visa intresse för sina valpar. Om tiken är apatisk eller slö eller inte visar intresse för valparna så är det tecken på att hon inte mår bra.
Tiken har flytningar
De flesta tikar har en lätt blodig och grön flytning den närmaste tiden efter valpningen. Har tiken haft en stor kull kan dessa flytningar pågå i ett par veckor. Dessa flytningar kallas ”avslag”. Så länge flytningarna inte luktar illa eller kommer i för stor mängd så är det ingen fara. Se till att byta underlag i valplådan ofta så att tiken och valparna inte ligger fuktigt eller blött.
Om tiken har kraftiga flytningar eller flytningarna luktar illa så bör man ta kontakt med veterinär.
Tiken ska äta, kissa och bajsa
Om tiken ätit efterbörden, alltså moderkakan, kan hon stå sig ett tag på den näringen, men ganska snart efter valpningen ska hon äta som vanligt igen. Det är vanligt att tiken blir känslig i magen de första dygnen och vissa tikar vill inte alls äta. Se till att hon har tillgång till fräscht vatten och erbjud henne flera små portioner med mat. Å andra sidan finns det tikar som har en enorm aptit och man kan nästan ge henne hur mycket mat som helst. All näring går åt till valparna, så även om hon äter mycket kommer hon att magra och se rätt mager ut, men hon återhämtar sig när valparna slutar dia.
Det är viktigt att magen kommer igång som den ska, så hon ska kissa vid första rastningen och något dygn efter valpning ska även avföringen vara normal. Vissa tikar kan bli lite lösa eller hårda i magen efter valpning men det är inget som ska fortsätta mer än ett par dygn. Om tiken inte kissar, fortsätter har diarré eller är väldigt hård i magen så bör man kontakta veterinär.
Mjölkstockning och juverinflammation
När mjölkproduktionen tar fart ordentligt är det viktigt att kontrollera tikens juver. Kolla juvren både morgon och kväll. Det är bra om valparna diar ur alla spenar, så man kan försiktigt flytta lite på valparna om det är en liten kull. Om ett eller flera juver känns stenhårda och varma kan det vara ett tecken på mjölkstockning eller juverinflammation.
Mjölkstockning innebär att det ansamlas mjölk i juvren. Det kan bero på att tiken producerar för mycket mjölk, att valparna inte diar (få valpar), eller att tiken har för stora spenar så att valparna har svårt att dia. Man måste då hjälpa tiken och mjölka ur spenen tills hårdnaden släpper.
I den stillastående mjölken kan det bildas bakterier som orsakar en inflammation. Tiken kommer få feber och behöver behandling med antibiotika för att bli av med inflammationen.
Akut livmoderinflammation
Tiken kan få akut livmoderinflammation i anslutning till valpningen. Framför allt efter en svår valpning. Den här inflammationen beror på att bakterier tagit sig in via den öppna livmodermunnen och orsakar en infektion. Akut livmoderinflammation kan också uppkomma efter en abort, en vanlig parning eller en insemination. Vid en livmoderinflammation får tiken dålig aptit och feber. Om man misstänker livmoderinflammation ska man ta kontakt med veterinär så att tiken kan få behandling med antibiotika. Läs mer om livmoderinflammation.