Från valplåda till valphage
När valparna öppnat ögon och öron och kan röra sig mer kommer de vilja utforska världen utanför valplådan. Valparna behöver snart en liten hage där de kan börja röra sig mer och få nya intryck. Att bygga en liten hage av kompostgaller är enkelt och praktiskt. Täck golvet i hagen med tidningspapper eller liknande som är lätt att byta.
Ytan ska inte vara för stor, valparna kommer vilja ta sig ur valplådan men kommer ha svårt att hitta tillbaka. Begränsa ytan tills du ser att valparna kan ta sig tillbaka till valplådan på eget bevåg. Ge tiken möjlighet att själv välja om hon vill vara med valparna i hagen eller inte. Man kan t ex göra en del med lägre galler där hon själv kan komma in och ut.
Det är bra att placera valphagen på en plats där valparna har en möjlighet att vänja sig vid ljud och dofter i hemmet, till exempel ett hörn i köket. Vid tre veckors ålder börjar sociala kontakter med omvärlden bli viktiga. Så småningom, vid fem-sex veckors ålder, kommer man kunna utvidga hagen och öka stimulansen av valparna genom att låta dem upptäcka nya prylar och leksaker.
Om man har möjlighet kan man bygga en hage utomhus. Det här beror givetvis på vilken tid på året valparna fötts, vädret ska vara fint, torrt och lagom varmt. Man kan börja ta ut dem en liten stund men sedan kan de vara flera timmar utomhus, under förutsättning att man inte lämnar dem ensamma.
Avvänjning från mjölk till fast föda
När valparna är 3-4 veckor gamla kan man börja ge dem mat utöver mjölken de diar från tiken. Ett klassiskt tips är att blanda rå nötfärs med äggula och några droppar rapsolja. Man tar en portion i storlek av en tesked och värmer den i handen så den blir ljummen. Sen håller man den framför valpens nos. Om valpen inte alls förstår vad den ska göra kan man lägga en liten, liten klick på valpens tunga. Snart kommer valpen på vad den ska göra och ser mer och mer fram emot maten. Så småningom kan man variera menyn, till exempel med foder för spädvalpar som finns att köpa.
Valparnas tarmflora och immunförsvar mår bra av att testa lite olika mat under de första månaderna i livet. Man ska såklart välja mat som är lämpligt för små valpar. Studier av allergier hos hund har visat att små portioner av olika födoämnen verkar gynnsamt för immunförsvaret och motverkar uppkomsten av allergier. Ge valpen små smakprov av till exempel kokt fisk, ris, pasta eller grönsaker. Små, små bitar utan salt eller kryddor.
Avmaskning, försäkring och hantering
- Avmaskning; Nästan alla valpar som föds har spolmask och man måste avmaska valpkullen flera gånger under de första åtta veckorna. Den första avmaskningen sker strax före tre veckors ålder. Nästa avmaskning sker enligt intervallet för det preparat man har valt. Tiken avmaskas i samband med valparnas första avmaskning. Läs mer om avmaskning av hund.
- Försäkring; Teckna en kullförsäkring på valpkullen som gäller både veterinärvårds- och livförsäkring. Denna försäkring kan man teckna från födseln men den börjar gälla när valparna är 4 veckor gamla. Som uppfödare bör man också ha en dolda-fel försäkring. Läs mer om vilka försäkringar man behöver som hunduppfödare.
- Hantering: När valparna blivit några veckor gamla är det dags att börja vänja dem vid vardagen. Vänj valparna tidigt vid hantering som att klippa klor, titta dem i munnen, undersöka deras öron osv. Valparna behöver fortfarande ha möjlighet att få lugn och ro och vila mycket, men där emellan kan man börja vänja dem vid saker som ljudet av dammsugaren, ljud i köket m.m.
Vänja valparna vid andra hundar och människor
När valparna blir äldre kommer tiken spendera mindre tid med dem och valparna får ett ökat intresse för andra familjemedlemmar. Om man har andra hundar i hemmet kan man så småningom introducera dem för valparna. Först visar tiken om hon inte är redo att låta dem komma nära valparna, men snart uppskattar hon troligtvis lite hjälp med barnpassningen. Man får givetvis passa så att de vuxna hundarna inte är för hårdhänta med valparna. Det är väldigt nyttigt för valpar att umgås med vuxna hundar för att lära sig hundspråket.
På samma sätt är det viktigt att låta valparna lära sig att umgås med människor. Låt alla i familjen umgås med valparna och om det inte finns några barn i hemmet kan det vara en bra idé att bjuda över en släkting eller granne som har barn. Lek med valparna och pyssla om dem så du bygger upp ett förtroende till människor. Låt varken barn eller vuxna lyfta valparna högt från golvet. Att tappa en liten valp kan få allvarliga konsekvenser.
Läs mer om valpens första tid i det nya hemmet.